Hiacynty roztaczają wokół siebie piękną woń i mają bogatą kolorystykę.
Występują w bieli, różu, fiolecie, w odcieniach pomarańczowego i żółtego.
Idealnie pasują do nowoczesnych oraz klasycznych wnętrz. Pobudzają zmysły i wyrażają pozytywne emocje,
dlatego w nadchodzącym sezonie znalazły silną pozycję w bukietach i kompozycjach
oraz jako rośliny doniczkowe do biur i mieszkań.
Dzięki bogatej kolorystyce hiacyntów, można zmienić charakter i wystrój wnętrz.
Pastelowe odcienie tych kwiatów połączone z dodatkami utrzymanymi w tej samej tonacji
nadadzą pomieszczeniom subtelną i romantyczną atmosferę. Hiacynty w zdecydowanych kolorach
połączone z żywymi pod względem koloru elementami dekoracyjnymi, takim jak: poduszki,
zasłony sprawią, że pomieszczenie będzie radosne. Tradycyjne naczynia i osłonki sprawią,
że rośliny te będą idealnie współgrać z wystrojem klasycznego wnętrza. Hiacynty z obmytą cebulą
i korzeniami umieszczone w szklanych naczyniach będą pasować do nowoczesnych stylizacji.
Osobom sięgającym po modne rozwiązania proponowane są również metalowe osłonki,
czy plastikowe o geometrycznych kształtach doniczki.
Na wiosnę można z czystym sumieniem wystawić hiacynty na balkon oraz patio lub zasadzić
bezpośrednio w ogródku. W niskich temperaturach jakie panują na zewnątrz, będą dłużej kwitły,
gwarantując maksimum przyjemności.
Hiacynty wielokwiatowe składają się przeważnie od 4 do 7 mniejszych bulw.
Każda bulwa wytwarza łodygę i kwiaty. Główki kwiatów nie są duże, ale razem tworzą bajeczny, kwitnący kwiat.
Hiacynty kwitną w temperaturze 16 do 20°C średnio przez 21 dni. Okres ten może zostać skrócony,
przy wyższej temperaturze. Należy utrzymywać bryłę korzeniową umiarkowanie wilgotną, niestosując dodatkowego nawożenia.
Hitem nadchodzącej wiosny są aranżacje z hiacyntem ciętym. Floryści proponują umieszczanie kolorowych
hiacyntów w kieliszkach lub szklaneczkach, którymi zdobią stoły czy recepcje. Tworzą niezwykle okazale pachnące bukiety,
które urzekają swym pięknem. Podkreślają jednak, że największe pole do popisu daje Wielkanoc. W naczyniu w kształcie
jaja proponują umieszczenie pachnących hiacyntów, eleganckich storczyków, mikołajków oraz pędów dziurawca.
Sięgają po charakterystyczne świąteczne ozdoby, które w połączeniu z hiacyntami, tworzą ciekawe zestawienia.
Przy zakupie bukietów z hiacyntów ciętych należy dodać do wody specjalną odżywkę do ciętych kwiatów cebulowych.
Hiacynty należy ustawiać z dala od przeciągów i owoców, ponieważ skraca to ich trwałość. Hiacynty są dostępne od listopada do kwietnia.
tekst i zdjęcia: Biuro Kwiatowe Holandia
|